Announcement

Collapse
No announcement yet.

24/10/1954: Tổng thống Eisenhower cam kết ủng hộ miền Nam Việt Nam

Collapse
X
Collapse
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • 24/10/1954: Tổng thống Eisenhower cam kết ủng hộ miền Nam Việt Nam

  THIS DAY IN HISTORY
  OCTOBER 241954
  October 24 1954 President Eisenhower pledges support to South Vietnam

  Click image for larger version

Name:	24.jpg
Views:	1034
Size:	20.3 KB
ID:	70084

  President Eisenhower pledges support to Diem’s government and military forces.

  Eisenhower wrote to South Vietnamese President Ngo Dinh Diem and promised direct assistance to his government. Eisenhower made it clear to Diem that U.S. aid to his government during Vietnam’s “hour of trial” was contingent upon his assurances of the “standards of performance [he] would be able to maintain in the event such aid were supplied.” Eisenhower called for land reform and a reduction of government corruption. Diem agreed to the “needed reforms” stipulated as a precondition for receiving aid, but he never actually followed through on his promises. Ultimately his refusal to make any substantial changes to meet the needs of the people led to extreme civil unrest and eventually a coup by dissident South Vietnamese generals in which Diem and his brother were murdered.

  Biên dịch: Nguyễn Thị Kim Phụng

  Vào ngày này năm 1954, Tổng thống Dwight D. Eisenhower đã cam kết hỗ trợ chính phủ và các lực lượng quân sự của Ngô Đình Diệm.

  Eisenhower đã viết thư cho Tổng thống Diệm của Việt Nam Cộng hòa, hứa sẽ hỗ trợ trực tiếp cho chính phủ của ông. Eisenhower nói rõ với Diệm rằng viện trợ của Mỹ cho chính phủ miền Nam trong “giờ phút khó khăn” của người Việt phụ thuộc vào việc ông Diệm đảm bảo “duy trì các tiêu chuẩn hoạt động trong trường hợp viện trợ được cung cấp.”

  Eisenhower kêu gọi cải cách ruộng đất và giảm tham nhũng trong chính phủ. Diệm đã đồng ý với “những cải cách cần thiết” được liệt kê là điều kiện tiên quyết để nhận viện trợ, nhưng thực ra ông ta chưa bao giờ giữ đúng lời hứa của mình. Rốt cuộc, việc ông từ chối thực hiện bất kỳ thay đổi quan trọng nào nhằm đáp ứng nhu cầu của người dân đã dẫn đến tình trạng bất ổn dân sự nghiêm trọng, và tiếp đến là cuộc đảo chính của các tướng lĩnh bất đồng chính kiến ở miền Nam Việt Nam, trong đó Diệm và em trai Ngô Đình Nhu đã bị sát hại.

  History.com
Working...
X